Polkupyöräily kohentaa kuntoa

Kaupunkipyörä kohentaa lihasvoimaa ja kehittää hengityselimistöä eivätkä siitä ainakaan ole haittaa painonhallinnassa. Ajoasento retkipyörissä on nimittäin usein todella pystyssä mahdollistaen monien peräkkäisten pitkien päivien viettämisen pyöränselässä mukavasti, sekä helpottaen maisemien sekä liikenteen seuraamista. Eri välitykset (vaihteet) saadaan näiden yhdistelminä. Olkavarren kivut jälleen viittaavat siihen, että ohjaustanko ovatkin liian lähellä ja jolloin stemmiä tulee pidetää vai laskea. Aikaisemmin kaikkea pyöräily ovat hauska sekä miellyttävä kehollinen tapa liikkua.

Näillä pysyt porukkalenkeillä joukon messissä kuten myös pärjäät maastoajotapahtumissa/kisoissa missä isoin osa matkasta on monesti suht helppoa maastoa. Pyöräilyn kanssa pysäköinti on iisiä kuten myös nopeaa eikä pysäköintipaikkaa tartte etsiä. Muutama kertaa kun olemme kavereille sekä puolitutuille etsitty maastopyörää niin yleensä esiin tuntuu pomppaavan Bike Discountin Radon-merkkiset pyörät. Pyöräkaupassakin kandee kuitenkin olla kriittinen, eivätkä niellä kaikkea myyjän suusta tulevaa ihan purematta. Samana vuonna autoja valmistettiin noin 37 miljoonaa kappaletta. Jos haluat pyöräillä vaikkapa työmatkat, iltaisin töiden kuluttua taikka viikonloppuisin, löydät edulliset polkupyörät. Kokeilemalla eri vaihtoehtoja, selviää joka käy itsensä käyttöön parhaimmin.

Painaa kuin mikä, silloin onkin myös jämäkkä sekä kestävä. Runkokoon valinta sekä muu pyörän mitoitus ovat aikamoista rakettitiedettä, siinä verrattain lähelle pääsee usein tuottajan suosituksilla sekä tilannetta voi aina paikata suuntaan tai toiseen siirtymällä stemmiä ja säätämällä satulan paikkaa sekä muuta sellaista. Järjestely vaatii pientä suunnittelua ja tietysti sen, jotta fillarille onkin turvallinen säilytyspaikka työpaikalla. Moottori auttaa, silloin kun pyörää poljetaan. Metsähallituksen retkikohteet tarjoavat pyöräilijöille upeita kohteita aarniometsistä tunturipaljakalle. Kävelystä kuten myös pyöräilystä ei synny lainkaan hiilidioksidi- vai toisia päästöjä, eikä ne vaadi myöskään yhtä merkittävästi tilaa kuten autoliikenne. Hiljaisilla kaduilla henkilö siirtyy kunnioituksesta jalankulkijoita kohtaan autotielle.

Huikeaa kehitys on nyt sähköisellä puolella. Vaaratilanteita syntyy silloin kun autoilija ei oo huomannut pyöräilijää. Pyöräilyn kannalta keskeisten liikenne- ja väistämissääntöjen tuntemus onkin tietyn tutkimuksen mukaan heikkoa kuten myös autoilijoiden että pyöräilijöiden keskuudessa. Näiden myös yhdet järeät mahdollisimman leveät (vähintään 2,4”, sikäli mikäli vaan mahtuvat pyörimään pyörässäsi) nappularenkaat syksyn mutaan, bike parkkiin sekä alkutalven lumille. Tavallisimmat pyörän rungon sekä etuhaarukan materiaalit ovatkin teräs taikka alumiini, silloin runkoja rakennetaan lisäksi hiilikuidusta, titaanista vai lähes magnesiumista. Niin että elämänmittaisen taidon oppiminen onnistuisi mutkattomasti, lasten pyörää hankittaessa aidon kokoisen, laadukkaan menopelin valinta onkin tärkeää.

Enintään 10 kiloa painavissa, vähintään 12-vaihteisissa urheilu- vai kilpapyörissä ei valoisaan aikaan ajettaessa kuitenkaan tarvitse olla muita, kuin takaheijastin. Yhteiskunnan tuki suhteutettiin liikkujan tekemään taloudelliseen panostukseen. Autoilijat eivät myöskään tarkkaile pyöräteiden sekä jalkakäytävien liikennettä yhtä valppaasti kuten ajorataa, ja toisinaan ne eivät ole pyörätien olemassaolosta edes tietoisia. Tilalle ovat ilmestynyt Surlyn tekemä teräksinen teline. Espoossa on nimittäin yhteensä 1195 kilometriä pyöräilyreittejä, mistä noin kaksi kolmannesta on jalankulku- sekä pyöräteitä sekä loput puistoraitteja. Renkaat lisäksi säilyttävät paremmin pitonsa kun he ovat koko ajan maassa kiinni ja voit käyttää pienempiä rengaspaineita ilman, että vanteet kolisevat kiville. Tällä tavoin saadaan muille varusteille hiukka enemmän tilaa.

Eteenpäin valkoista tai valkeankeltaista valoa näyttävä ajovalo vaaditaan, mikäli polkupyörällä liikutaan tieliikennelain 36 §:n 2 momentin mukaisissa olosuhteissa joten pimeän taikka hämärän aikana taikka sään tai toisen syyn huonontaman näkyvyyden vallitessa. Se on hyvä tehdä ennen kuin rupeaa vähentää nopeuttaan. Alumiinia seostetaan muun muassa sinkillä, kuparilla, magnesiumilla ja skandiumilla. Pyöräteissä tärkeintä ei oo näiden lohko vain laatu. Yli 70 % pyöräilijöiden henkilövahingoista tapahtuu risteyksissä varsinkin kärkikolmiollisissa risteyksissä. Pyöräillessä työskentelevät reisi- sekä pohjelihasten lisäksi pakaralihakset, joiden hyvä kunto antaa tehoa kyykistymisiin sekä nostamiseen.

Lukittu tila pitää pyöräsi tyytyväisenä sekä mielesi rauhallisena työpäivän ajan. Toisena tärkeänä pohdinnan osana toivottu rengaskoko 26” tai 28”. Esimerkiksi Oulussa pyöräillään Jyväskylää jopa kaksi kertaa lisää ja Joensuussa 50 % enemmän. Sähköpyörällä poljet itsekin nimenomaan niin paljon kuten haluat, toisaalta saat käyttää sähkömoottoria apukeinona jyrkissä ylämäissä tai väsymyksen iskiessä. Aikaisemmin 2000-lukua kypärää käytti eräs kymmenestä. Täpäri tottakai onkin hieman kalliimpi kuten myös jospa budjettia onkin alle 1600€ kandee tyytyä etujousitettuun pyörään, koska rahat eivät riitä kunnolliseen täysjoustoon. Kolmivaihteiset pyörät onkin monesti varustettu vaijerivälitteisillä, navan sisäpuolisilla niin sanotuilla rullajarruilla.

Autoilija ei tahallaan aja pyöräilijän päälle. Niissä jarrutus tapahtuu polkemalla taaksepäin, jolloin navan pidä sisällään olevien jarrukenkien sekä navan sisäpinnan välinen kitka hidastaa pyörän vauhtia. Nettikauppa tarjoaa kattavan polkupyöräpalvelun. Viime kuuden talven aikana onkin kuollut keskimäärin 27 sekä loukkaantunut 960 pyöräilijää vuodessa. Pyöräilijä polkee kilowattitunnin sisältämällä energialla 100 kilometriä, autoilija ajaa 0,8–1,7 kilometriä, linja-autossa istuva pääsee 5–10 kilometriä ja junassa istuva 10–20 kilometriä.

Huonoimmillaan niistä onkin enemmän haittaa, jopa turvallisuuden kannalta. Kun liikunta onkin säännöllistä kuten myös rasittavuudeltaan kohtalaista, liikkumismäärän lisääntyminen vähentää ennenaikaisen kuoleman todennäköisyyttä kuten myös aiheuttaa siten myös taloudellista hyötyä. Sikäli mikäli noi ovatkin räikeästi ristiriidassa myyjän kanssa, kandee kysyä kuitenkin fillarifoorumilta (tai Rahkaäijältä) jonka kokoinen pyörä olisi sopiva, vai mikä ei ainakaan sovi. Yhdet sikäli sanotusti nopeat renkaat vaikkapa X-king taikka Racing Ralph. Omaksi pyöräilylajikseen voi valita maasto- vai maantiepyöräilyn, retkipyöräilyn tai kuitenkin temppuilemisen tarkoitusta varten rakennetuilla radoilla.

Ulkona, varsinkin luonnossa liikkuminen edistää myös henkistä hyvinvointia ja stressin hallintaa. Kaikista kuolleista pyöräilijöistä neljä kymmenestä on yli 64-vuotiaita. Kiekot ja voimansiirto on nimittäin alkuperäisasussaan, mutta muita vähäisiä muutoksia sitten piisaakin. Itsekin jutussa 7 kilometriä onkin tyylikkään työmatkan enimmäispituus. Tyylikkäällä kaupunkipyöräilijällä pysty olla useita pyöriä eri tarkoituksiin. Trikoissa paahtava pyöräilijä voikin testata käänteistä casual fridaytä ja polkea perjantaina töihin normaalia hienommissa vaatteissa. Taajamissa polkupyörän on nimittäin todettu olevan nopein kulkuväline alle 7 kilometrin matkoilla. Samaisen selvityksen mukaan naiset pyöräilivät tai kävelivät työmatkansa useammin kuten miehet; naisista 41 prosenttia kuten myös miehistä 32 prosenttia pyöräili vai käveli työmatkallaan vähintään 15 minuuttia päivässä. Hyvän pyöräilyasennon tunnistaa siitä, että ote ohjaustangosta ovatkin tukeva mutta ei puristava.

Tai kandee siellä mikä tapauksessa käydä, monesti jokin tuote voi olla jopa halvempi kuin ulkomailla ja onpahan huolto sit lähellä, jos käy jotakin takuutöitä. Suomalaiset fillariliikkeet silloin kun katkovat aikalailla tyngiksi kaikkien pyörien haarukanputket. Alumiini on kevyempää kuin teräs, silloin se pitääkin ajattelemattomalle sisällään harhan. Autolla liikkumisen kulut on kuusinkertaiset verrattuna pyörällä liikkumiseen, sanoo tuore Lundin yliopistossa tehty tutkimus. Matka onkin sellainen, jotta tämän kulkemista pyörällä voi jo kutsua liikunnaksi. Kohteliaan kaupunkipyöräilijän ei tartte pysäköidä pyöräänsä heti oven viereen.