Sähköpyörät

Sähköpyöriä tuotiin Suomeen kuluvan vuonna 3 340 kappaletta. Me sähköpolkupyörien erikoisliikkeessä osaamme tämän! Sähköpyörät luovutetaan joka kerta luovutushuollettuna sekä mitoillesi säädettynä. Sähköpyörän moottori avustaa vain silloin kun polkee, elikkä lisäksi tällä pelillä ajaminen onkin liikuntaa ja edistää terveyttä. Nykyisten sähköpyörien puhti riittää akun kapasiteetista riippuen 50-200 kilometrin matkalle. Kävely onnistui vain kepin kanssa reviiri pieneni. Sähköavusteisella pyörällä saattaa tehdä liikkumisesta ja työmatkapyöräilystä hyvän tavan. Uusimmissa malleissa onkin lähes viisi eri tehoa avustukseen.

Edelleen useampi suomalainen omistaa suuri määrä sähköpyörää, joita käytetään eri tarkoitusperiin. Sähköpyörien moottorin ohjaukseen käytetään kahdentyyppisiä antureita. Myös mallistossamme myös mallistossamme on nimittäin ns. Varhain puhjennut kevät on innostanut ihmiset polkupyöräkaupoille kuluvan vuotta aikaisemmin. Latauskerralla tarkoitetaan täysin tyhjentyneen akun latautumista toteen varaukseen. Sähköpyörää pidetään monesti ainoastaan ikäihmisille sopivana. Moottori antaa polkijalle lisävoimaa, mutta toimii vain, kun polkimet pyörivät. Sähköavusteisiin pyöriin tutustuttiin maailmanlaajuisten megatrendien, ulkomaisten esimerkkien, yrityksille tehdyn markkinatutkimuksen kuten myös liikennejärjestelmäanalyysin vaikutuksesta.

Tällaisia laitteita onkin kyllä myynnissä, näiden sähköavusteinen nopeus voi kohota 45 kilometriin tunnissa. Ois myös mielenkiintoista testata, kuinka moottorin vääntö riittäisi avustamaan moisen kanssa. Moottori antaa keskiöstä tasaista lisävoimaa polkemiseen. Sähköpyörän akku painaa tyypillisimmillään 2–4 kg. Sähköavusteinen pyörä yhdistettynä tavalliseen pyörään ja joukkoliikenteen liityntäjärjestelyihin mahdollistaa kestävien kulkumuotojen osuuden kasvattamisen. Yhdyskuntarakenteen hajautumista tarjotaan monesti selitykseksi yhteiskuntamme autoistumiselle. Tän kanssa siitä huolimatta pärjää, kunhan muistaa jättää vaihteen joka kerta kakkoselle, sekä matkalla ei oo hyvin jyrkkiä mäkiä. Tän silti sai ratkaistua laittamalla tarakalle simppelin suojan, jolloin kosteus ei pääse valumaan lukon sisään.

Ostoksen nouto sinänsä on tehty helpoksi. Pyörän pysty ladata patteri kiinnitettynä pyörään taikka akun voi irrottaa simppelisti telineestään kuten myös viedä sisälle ladattavaksi. Tää säätelee moottorin voimaa sekä ilmaisee näytössä yleensä ottaen muun muassa käytettävän tehon, jäljellä olevan kantaman, akun varaustason, kuljetun matkan, kokonaismatkan, nopeuden ja keskinopeuden. Sveitsissä ei oo nopeusrajoitusta sähkökäyttöisille polkupyörille, vaan ainoat vaatimukset ovatkin tyyppihyväksyntä ja vakuutuskilpi. Kun moottorin teho pidetään asetusten määräämissä rajoissa, sähköpyörä on lain näkökulmasta perinteinen polkupyörä.

Kokeilut sekä neuvonta edistävät samalla lisäksi käyttämisen turvallisuutta. Kaupungit tutkivat ja satsaavat. Alhaisten käyttökustannuksiensa myös sähköpyörä säästää myös aikaa. Kuten mainitsin, työmatkani on 6km suuntaansa eli pääsen ongelmitta töihin sekä takaisin yhdellä akullisella. Sähköpyörää voi polkea myös vailla sähkömoottorin avustusta. Ostopäätöksen tekeminen olivat kaltaiselleni tekniikkanoviisille aika hankalaa, joten haastattelin valintaa varten ja Helkaman myyntipäällikköä että kansalaisten polkupyörätukun asiantuntijaa. Wattitunnit ilmaisevat, paljonko sähköenergiaa tuntia kohden on nimittäin käytettävissä. Sähköpyörällä ajaessa voi liikuntaa, toisaalta rasituksen tasoa voi säädellä ongelmitta itsekin.

Rasitus vastaa kävelyä, sillä matka taittuu. Tuntuma ovatkin huomattavan lähellä normaalia pyörää. Varttitunnin ajelun kuluttua vielä huomaan, niin että sähköpyörässä on vaihteetkin. Lyhyesti sanottuna sähköpyörä. Esimerkiksi työmatkalainen voikin iloita maisemista sekä saapua toimistolle pirteän raikkaana ylämäistä sekä vastatuulesta huolimatta. Laki käsittelee siis tätä ajoneuvoa tavallisena polkupyöränä, josta seuraa jotta tän kuljettamiseen ei tarvita ajokorttia, liikennevakuutusta ei tarvita ja sen paikka liikenneväylillä on sama kuin tavallisella polkupyörällä.

Toisin sanoen joka onkin sähköpyörä? Sähköpyörä on polkemisavusteinen laite. Toukokuun puolivälistä elokuun loppuun ajoittuneeseen projektiin saattoi etsiä mukaisesti kuka tahansa. Kysyntä näyttäisi silti olevan lievässä kasvussa. Kun akku on ilmaisimen mukaan tyhjä, se ovat aika ladata. Tottakai myöskin sähkömoottori, joka ei sittenkään tarvitse mitään erityishuomiota. Monissa sähköpyörissä ovat messissä automaattinen laturi, mikä huolehtii akun parhaasta mahdollisesta varaustilasta arkikäytössä.

Tutkimuksen mukaan istumatyötä tekevien, aiemmin hieman liikkuneiden kunto parani selvästi, kun ne menivät pyöällä töihin minimissään kolme kertaa viikossa. Aikaisemmin 27-vaihteisella polkenut ajaja tuskin tyytyy kolmivaihteiseen sähköpyörään. On erittäin tärkeää, jotta jokainen osat akusta moottoriin onkin mitoitettu oikein. PEDal ELEctric Cycle) ajaja saa lisävoimaa sähkömoottorin vetojärjestelmästä. Ei siis oo vaaraa, jotta sähköpyörä pääsisi karkaamaan itsekseen. Demos Helsingin toimistolla järjestettiin 24 maaliskuuta aamiaisseminaari sähköpyöräilystä. Pyöräkaupan myyminen on tällä hetkellä lukuisia satoja kappaleita viimeisen vuotta edellä. Rajoitus on tässäkin, silloin vääntöä sähköpyörässä tuntuu olevan. Sähköpyöriä ostetaan monesti työmatkoja helpottamaan ja ihan tavalliseen liikkumiseen ja pyöräilyyn. Halvoissa napamoottoreissa tunnistetaan vain niin että polkimet pyörivät kuten myös moottori avustaa (valitusta avustustasosta riippuvalla) vakionopeudella.

Pyöriä voi myös taittuvalla rungolla, jolloin ne on nimittäin iisi ottaa auton kyytiin. LED-näyttö onkin uudempi, tarkempi sekä hieman energiatehokkaampi ratkaisu kuin LCD, silloin molemmat ajavat asiansa. Sähköpyörä antaa myös monelle ikääntyneelle useita lisävuosia rakkaan pyöräilyharrastuksen parissa. Kirsikkana kakun päällä on sitten tämä kaasukahva. Momenttianturi ovat toisin sanoen vähän älykkäämpi vaihtoehto. Kansainvälisissä tutkimuksissa onkin lisäksi todettu sähköavusteisen pyöräilyn hyvinvointia ja peruskuntoa ylläpitävä sekä vahvistava vaikutus. E-Bikea käytetään isompi määrä taikka vähemmän samalla tavalla kuin skootteria tai moottoripyörää, tosiaan eri tavoin kuten polkupyörää. Voima siirtyy ketjun välityksellä takapyörään.

Olemme vaikkapa kiertäneet ahkerasti alan messuja kotimaassa ja ulkomailla. Kaikki nämä tekijät onkin syytä ottaa huomioon sähköpyörän valinnassa, niin että taival taittuisi mahdollisimman huolettomasti sikäli pitkälle kuten haluat. Tutkit verkosta testituloksia, vertailet, katsot videoita, harkitset. Väärin mitoitetussa osasarjassa esim moottorin ohjainkontrolleri ei hyödynnä moottorin maksimi vääntöä, patteri ei anna riittävästi virtaa moottorille, taikka moottorin heikko hyötysuhde kuluttaa akun tyhjäksi jo lyhyenkin lenkin jälkeen. Nopeusanturi (speed sensor), joka mittaa sähköpyörän nopeutta. Sähköavusteinen pyörä toiselta nimeltään sähköpolkupyörä on valmis sähköisen liikenteen innovaatio, minkä käyttäminen ovat monissa Euroopan maissa lisääntynyt vauhdilla. Jos käytännössä on nimittäin kaksi akkkua, tuoreen akun voi vaihtaa väsyneen tilalle. Tänä keväänä laitoin sähköpyörään pistosuojatut 32mm leveät renkaat, missä voi täytyy 6bar painetta.

Lapsiperheet kokeilivat erityisesti, kuinka kaupassa taikka lasten harrastuksissa käynti sujuu tavarapyörällä. GoZero ei oo kuntopyörä, lukuunottamatta maratonkoulun käyneenä tiedän, niin että pienikin kuntoilu onkin parempi kuin ei kuntoilua suinkaan. Eräiden halvimpien sähköpyörämallien ajaminen saatta olla suorastaan epämiellyttävää, koska sähköpyörän rakennetta ei oo tasapainotettu riittävästi. Sen ansiosta kaksi taaperoikäistä lasta ja nelihenkisen perheen automarketostokset kulkevat fillarilla kotiin suuren mäen päälle ongelmitta. Vaikkapa Alankomaissa sähköpyörien prosenttiosuus onkin 20. Aivan hyvin toimivat, voin suositella. Momenttianturi mittaa ketjun vääntömomenttia sekä reagoi ketjun kiristymiseen. Yhteenvetona minä en oo kokenut suureksi ongelmaksi tuota manuaalista tehonsäätöä liukkauden takia. Molemmissa onkin keskelle sähköpyörää sijoitettu Panasonicin moottori, 12 Ah akku, säädettävä avustus ja varsin hienot led-valot (joo, olenkin helppo).

Yhdellä latauksella saa sähköpyörällä kuluttua jopa yli 50 kilometriä, riippuen toki sähköpyörämallista sekä tekniikasta. Tämä ei sikäli reippaan paljoa haitannut, jotta rengas hajosi tämän verran myöhään syksyllä jotta oli jo hyvä aika vaihtaa talvirenkaisiin. Ketterät kuten myös nopeat sähköpolkupyörät ovat valloittaneet Hollannin, Saksan ja Kiinan pyörätiet sekä pyöräilijöiden sydämet. Muunnossarjat ovat iisi asentaa joihin tahansa pyörään. Pyöränhän onkin oltava mahdollisimman luotettava ja kestettävä käytännössä. Caravan-messujen piha-alueelta saa erilaisia sähköpyöriä koeajoon, mikä kannattaa suunnata hyppyrimäkien juurelle, harjun päälle. Ekat jotakuinkin järkevät, nykyaikaiset sähköpyörät tulivat markkinoille 2000-luvun alkuvuosina. Teen kuitenkin nopean ostopäätöksen, jotta Verkkokaupan tarjoustuotteet kaupataan monesti loppuun. Yhdellä latauksella ajaa lähes 50 kilometriä, käytetyistä vaihteista sekä olosuhteista riippuen.

Ampeeritunti (Ah) tarkoittaa sähkövirran kuljettamaa sähkövarausta tunnissa. Kiinnostuin silti tämän verran, koska hain verkosta lisää tietoa. Myös nopeusanturi pysäyttää moottorin, jahka nopeus nousee 25 kilometriin tunnissa. Mikäli sähköpyörää huoltaa samoin kuin tavallistakin pyörää, elinkaari onkin sama kuten normaalin pyörän. Vaan kalleimmat moottorit ottavat talteen energian jarrutuksista. Ystäväni monesti kuvittelevat sähköpyörän poljettaessa lataavan akkua. Maratonkoulussa painotettiin, jotta juuri harjoittelun alkuvaiheessa ovatkin tärkeää tehdä pitkää treeniä matalalla syketasolla. Sinänsä tarpeeton, herättää ainoastaan kiusauksia. Pyörä on tehokas kulkuväline ja kannustaa liikkumaan, silti ei sikäli olisivat asioitakaan. Sähköpyörän käyttöä voi luonnehtia helpoksi ja vaivattomaksi. Kaikissa sähköpyörissä onkin automaattinen laturi.

Edistämisohjelmassa on nimittäin esitelty 20 toimenpidettä, joilla sähköavusteinen pyöräily saataisiin nousuun. Pyöräilijä saatta säätää sähköpyörän pienestä kojelaudasta apumoottorin tehoa sekä täydellä teholla akku tietysti tyhjenee vauhdikkaammin. Sähköavusteisella pyörällä tehty keskimääräinen matka on nimittäin ulkomaisten kokemusten mukaan noin 10 km. Sähköpyörän kuljettamiseen ei tarvita ajokorttia. Alhaisten käyttökustannuksiensa lisäksi sähköpyörä säästää lisäksi aikaa. Saa ajaa tarkoittaa, ettei moottorin rajoitin lopeta sähköavustusta 25 km/h kohdalla kuten tavallisessa polkupyörään rinnastettavassa sähköpyörässä tapahtuu.