Sähkötupakka ja röökaamisen lopettaminen

Tilanne on vähän nurinkurinen, että muita nikotiinituotteita kuin purkkaa, laastareita ja toisia tämänkaltaisia tuotteita voi vapaasti kaupata. Tämä  vastaa siis sijainniltaan röökin filtteriä. Kyseessä oli silti tietyn tyyppinen akku: kaksi sarjakytkettyä akkua metallikuoressa. Valovuosia järkevämmän perustelun esittää lehtijutun toinen kiellon puolesta puhunut haastateltu, lääkealan turvallisuus- sekä kehittämiskeskuksen yliproviisori Kristiina Pellas.

Mikään tutkimus ei ole todennut, että sähkötupakka ois vaarallista. Myöskin hintakilpailu monien jälleenmyyjien kesken tuntuisi olevan kovaa ja yleensä myyjät koittavat lisätä paketteihin jotain mikä erottaisi ne toisista. Sanoisin kuitenkin niin että et voikin mennä vikaan jahka valitset yltä itsellesi mukavan kokoluokan ja budjettiisi kivan mallin. silloin kun taas syöpäkääryleet sisällään pitävät 4000 myrkkyjä joista yli 300 tutkitusti aiheuttaa kasvaimia.

Laadukkaiden merkkien akut kestävät käytössä vuosia. Erona onkin tämä, että vesihöyry ei ole terveydelle vaarallista, koska tämä ei pidä sisällään klassisen tupakan tavalla vaarallisia aineita. Kyseinen asia onkin tupakkalain mukainen tupakkajäljitelmä sekä röökin vastike, mikä mainostaminen, epäsuora mainonta ja muu myynninedistäminen on kotimaassa kielletty. Sähkötupakkatuotteiden rinnastaminen lääketuotteisiin olisi pakottanut nykyiset laitteiden myyjät raskaaseen luparuljanssiin.
Sähkötupakan liuosten sisältö vaihtelee, mutta enimmäkseen liuos koostuu pääosin propyleeniglykolista tai glyseriinistä, jota onkin jatkettu vedellä ja useanlaisilla makuaineilla. Itse vaihdoin täysin sähkösavukkeeseen todella huomaamatta. FDA kehottaa välttämään sähkötupakkaa. On yleensä riski ottaa uusia tuotteita, joiden myötä ei tiedetä riittävästi, Paavola linjaa. Nikotiinipitoiset nesteet on kotimaassa lääkelain piiriin kuuluvia eivätkä noin ollen sallittua kauppatavaraa.

Ohjekirjat ovatkin yleensä englanninkielisiä vain laitteen käyttö on todella yksinkertaista vaikka et ohjekirjaa osaisikaan lukea. Tupakanpolton saattaa lopettaa monella tavalla, joku saattaa lopettamaan ilman mitään apukeinoja, voit jauhaa nikotiinipurkkaa, leikkiä laastareilla vai kokeilla vahvempaa lääkitystä (Zyban, Champix).

Sähkötupakka hinta

Muun muassa Yhdysvaltain lääkeviranomaisen FDA:n (Food and Drug Administration) tutkimuksissa on käynyt toteen, niin että sähkötupakat tuottavat hengityskaasuun vähäisiä määriä kasvaimia aiheuttavia nitrosamiineja sekä jäänestoaineessa käytettävää myrkyllistä dietyleeniglykolia (Westenberger 2009). Sähkötupakkaa ( www.xn--shktupakka-q5a2t.eu/) käyttäessä voit itsekin päättää käytätkö siinä tankkeja mitkä sisältävät nikotiinia, tai 100% nikotiinittomia versioita.

Jatkossa pystyy ostaa sähkötupakan osia taikka oheistuotteita erikseen. Oma kulutukseni onkin noin kaksi ml, täten täytän Budia pari kertaa päivässä. Pullotettua versiota sanotaan englanniksi esim. nimillä ”e-liquid”, ”e-juice” ja ”nicotine solution”.

Nikotiiniton sähkötupakka

Koska sähkötupakka poikkeaa reippaan paljon tavallisesta tupakasta, se ei tuota samanlaista haittavaikutuksia ympäristölle. Tupakalle maistuvan nikotiinipitoisen höyryn ansiosta, sähkötupakka luo käyttäjälleen kaikki tupakoinnin ilot, vailla röökin sisältämiä tuhansia haitallisia ainesosia. Sähkötupakka onkin suunniteltu näyttämään mahdollisismman merkittävästi samalle kuten perinteinen rööki.

Kaikkia osia pyritään käyttää uudelleen, tosin joissain harvoissa laitteissa höyrystin ja tankki onkin yhdistetty joten voit yleensä uuden atomisoijan jahka vaihdat nestepatruunan vain se luonnollisesti nostaa käyttökustannuksia. Kyllä tämä valitettavasti kestää suuri määrä vuotta ennen kuin voidaan osoittamaan nämä pitkän aikavälin vaikutukset, terveysvaikutukset, terveyden haittavaikutukset sekä vaikutukset tupakoinnin lopettamiseen.

Toinen asia onkin silloin julkisilla paikoilla pidä sisällään vapottelu. Laite toimii joko manuaalisesti tai automaattisesti mallista riippuen. Propyleeniglykolin käyttö höyrystettynä on vielä tutkimuksen alla oleva juttu, vain alustavat tulokset ovatkin verrattain lupaavia ja mitään haittaa ei oo nykyään tullut toteen. Vahvaan tupakkaan tai suuria määriä tupakoimaan tottuneelle VG saattaa olla hieman liiankin pehmeä.

North Bayn palolaitoksen päällikön mukaan tapaturma tapahtui, kun sähkötupakan akku räjähti miehen polttaessa sähkötupakkaa. Akun koko vaikka vaikuttaa yhteiskestoon, ja laitteen käytön aktiivisuus. Sähkötupakkaa ei siis myöskään koske tupakkalaki.

Nesteen hinnat vaihtelevat viidestä eurosta viiteentoista euroon. Miten sähkötupakkaa käytetään? Sähkötupakan : www.sähkötupakka.eu/ : käyttäminen on kovin iisiä ja kuka tahansa oppii sen hetkessä. Sanoisin kuitenkin jotta et saattaa mennä vikaan jahka valitset yltä itsellesi sopivan kokoluokan sekä budjettiisi sopivan mallin. Saksan malli saattaisi tuoda sähkötupakointia turvallisempaan suuntaan, koska samalla nesteiden sisältämät ainesosat olisivat tarkasti tiedossa.

Sähkötupakka ja valvira, legenda säännöistä

Tuotetta onkin tarjolla Internetissä ja muutamien lentoyhtiöiden lennoilla. Omalla kulutuksellani, noin 1000 mAh/päivä, noita akkuja pitäisi ladata neljä vai viisi kertaa päivässä ja tämä on hieman hankalaa sekä työlästä. Budien hinta onkin onneksi melko alhainen. Täyttönesteitä on yleisesti kahta erilaista. Sähkötupakan patteri käsitettiin olevan varmaan ladattava litiumakku, silloin miehen talosta löytyi akkulaturi. Lopulta sähkötupakkaan voi asettaa liuosta, jossa on vaan makuaineita, ei lainkaan nikotiinia.

Asiasta enempi kirjoitteli Molex Mäkinen täällä. Perään henkilö lisää nihkeästi, jotta sähkösavukkeella onkin selkeä jatkaa riippuvuuden ylläpitoa, sekä lahjoittaa kritiikkiä tästä, että ei oo todistettu, että tämän avulla tupakoinnista pääsisi eroon. Sitten tietenkin tarviit toki aikaa ja rauhaa niin että pääset kunnolla hommasta jyvälle.

Sähkötupakka vastaukset

Kuten aikaisemmin mainittiin, sähkötupakasta onkin olemassa sekä automaattisia että manuaalisia versioita. Vesihöyryllä vain ei oo vastaavia ihania ominaisuuksia kuin savulla: ei hiilimonokdsidia, ei tervaa. Sähkötupakkaa  käytetäessä ihmiskehoon ei tämän lisäksi imeydy röökin sisältämiä tuhansia myrkkyllisiä kemikaaleja.

Suurimmassa osassa starter kiteistä tulee kaksi akkua mukana. Käyttökokemus on tosiaan lähempänä vahvahkoa klassista tupakkaa. THL aikoo tutkia, kuinka sähkötupakka on auttanut tupakoinnin lopettamisessa, vain se voi olla vaikeaa, koska sähkötupakkaa käyttää ehkä vain pari promille suomen kuten nuuskaakin (2012).

Ei mitään hämmennystä että analogista arkunnaulaa suuhuni enää pistäisin. Britanniassa naisella, jonka käsitettiin olevan käyttänyt sähkötupakkaa seitsemän kuukautta, huomattiin keuhkoissa rasvapitoisia makrofageja elikkä syöjäsoluja sekä erityinen keuhkokuume. Yhden mallin hankinnassa ja sen lisätarvikkeiden ostamisessa säästää varmasti pitkän pennin, varsinkin normaaliin tupakointiin nähden. Sähkötupakka lupaa terveellisempää sekä pidempää elämää ilman tupakasta luopumisen tuskaa.